Будова ДНК Підручник з Біології 9 клас Межжерін Нова програма

Якщо ви являєтесь володарем авторського права на будь-який розміщений у нас матеріал і маєте намір видалити його зверніться для узгодження до адміністратора сайту. На сайті Svarog Можна прочитати або завантажити потрібний PDF підручник. Розв’язання елементарних вправ зі структури білків та нуклеїнових кислот. Нанесіть краплю гідроген пероксиду на мертвий листок елодеї та опишіть спостережуване явище.

ДНК виконує одну-єдину функцію — зберігання спадкової інформації. Молекули ДНК мають форму подвійної спіралі, що складаються з двох ланцюгів, які доповнюють один одного за принципом комплементарності та мають чітко визначену просторову структуру. Протягом 1948–1963 років продовжував працювати у відділі генетики в Інституті зоології АН УРСР. Під час панування у радянській біології лисенківщини досліджував у складі групи М. Синицького вірусні хвороби шовкопрядів. Питання про речовину, з якої побудовані гени, залишалось нез’ясованим навіть тоді, коли генетики вже зробили свої перші й, мабуть, головні наукові відкриття. Спочатку вчені вважали, що роль речовини-носія спадковості відіграють особливі білки, що містяться в ядрі.

сергій михайлович гершензон основні наукові відкриття

— радянський і український генетик, академік Національної академії наук України , Герой Соціалістичної Праці . Закінчив Московський університет , учень С. У 1931–1935 роках працював у Біологічному інституті ім. Тімірязєва, у 1935–1937— в Інституті генетики АН СРСР.

На других языках

Адже серед біологічних молекул саме білки мають найрізноманітнішу будову, а тому, на перший погляд, можуть забезпечити успадкування величезного числа ознак і функцій, властивих будь-якому організму. ДНК, на думку вчених того часу, не могла мати до цих механізмів безпосереднього стосунку, оскільки її будова занадто одноманітна, а тому їй призначали лише роль зберігача Фосфору в клітині. До Києва Сергій Михайлович прибув ще у 1937р. На письмове прохання легендарного вітчизняного еволюціоніста Івана Шмальгаузена. Теоретична частина. Молекули ДНК мають форму спіралі й складаються з двох полінуклеотидів.

Сергій Михайлович Гершензон

На послідовність нуклеотидів молекули, а також на довжину ланцюга не існує жодних обмежень. Така модель подвійної спіралі чітко обґрунтовує відповідність числа азотистих основ у молекулі ДНК. Проте Нобелівську премію за це відкриття декількома роками пізніше вручають його зарубіжному колезі Герману Мюллеру (США). Окрім хімічного мутагенезу, Сергій Гершензон виявив феномен «стрибаючих генів» і зворотну транскрипцію. На відзначення непересічних заслуг дослідника перед наукою у 2003р. НАН України заснувала премію його імені за видатні досягнення в галузі генетики, молекулярної біології та біофізики.

Основні праці виконано у галузі популяційної та молекулярної генетики. Науковець досліджував механізми спадкової мінливості у природних популяціях. Протягом 1937–1941рр. Був завідувачем кафедри генетики і дарвінізму Київського університету. Під час війни всю Академію наук України в екстреному порядку вивезли до Уфи. Здатність доповнювати, яка притаманна поверхням молекул деяких хімічних сполук, називають комплементарністю (від лат. комплементум — доповнення).

Наш сайт не претендує на авторство розміщених матеріалів. Ми тільки конвертуємо у зручний формат матеріали з мережі Інтернет які знаходяться у відкритому доступі та надіслані нашими відвідувачами. Спроба встановити константу в співвідношенні (А + Т) / (Г + Ц) не була успішною. Виявилось, що відношення числа пар нуклеотидів А + Т до числа пар Г + Ц змінюється залежно від виду організму. Енциклопедія репрезентує сучасну наукову картину світу, знайомить із персоналіями, які вплинули на історичний процес, подає колоритну палітру понять і термінів із різних галузей науки. Разом із е-ВУЕ природа й цивілізація стають зрозумілішими.

Було встановлено, що ДНК має одну-єдину функцію — зберігання та передачу потомству спадкової інформації. Більш докладна інформація буде сприяти точнішому налаштуванню пошукового профіля науковця. До реєстру науковців може також вноситись ретроспективна інформація https://visnyk.lutsk.ua/news/first-hand/79454-dyefitsit-domashnogo-byudzhyetu-poshiryena-problyema-ta-shlyakhi-virishyennya/ та інформація про науковців, які не мають наукового ступеня, але мають наукові публікації. Якщо, ви не знайшли інформацію про себе, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити “Анкету науковця”.

Відкрити область знарядь щоб повторно настроїти веб-частину. Щоб отримати додаткові відомості, адміністратору слід переглянути журнал сервера. Однак честь відкриття структури ДНК належить двом іншим англійським ученим — Джеймсу Ватсону та Френсісу Кріку. Вони змогли першими створити достовірну модель ДНК, яку тепер називають моделлю подвійної спіралі. Роль ДНК у клітині та її молекулярна просторова будова залишались таємницею для декількох поколінь учених і лише в х роках XX ст.